maandag 15 september 2008

hej !

Aangezien het toch wel een tijdje geleden is dat hier nog iets is neergeschreven zal ik wederom een chronologisch overzichtje geven met de afgelopen gebeurtenissen:

Maandag:
les corporate finance met de mededeling om in groepjes van 5 , 10 pagina’s engels te schrijven over een case study. Meteen werd duidelijk dat het Zweedse onderwijssysteem niet echt gelijkaardig is aan het Belgische. Je krijgt hier regelmatig huiswerk en je moet dus presentaties maken. Hoe deze presentatie precies in elkaar stak wist de prof in de laatste les voor de presentatie ook nog niet, zie dat je je voorbereid en dat je je papieren indient.

Zo gezegd zo gedaan hebben we vandaag de presentatie gedaan die misschien toch wat tegenviel. De eerste Zweedse groepen hadden fabuleuze powerpoints gemaakt met veelal fouten maar de prof vond het goed gezien iedereen van dit vak nog maar 2 lessen heeft gehad. Toen wij aan de beurt kwamen was er niet veel meer te presenteren gezien alles al gezegd was geweest en ons sterk punt waarover we wouden praten door de prof was afgesloten. Desalnietemin, hebben we een goed werk ingeleverd en verwacht ik punten ;).

Dinsdag:

Meteen aan het groepswerk begonnen om 8u30 in de morgen.

Namidag: Jelle uit België komt toe!

Woensdag:

Groepswerk + opening handelspub waar we met heel veel erasmussers een Belgische stella gedronken hebben en waar ik leffe en stella zo heb gepromoot aan de Spanjaarden dat de obers al gauw verwonderd waren dat hun voorraad Leffe en stella er bijna volledig door was.

Donderdag:

De gehele dag les. ’S Midags was er een interactieve les in de computerklas waar we logistieke simulaties uitvoerden. Ook daar had ik moeite met de manier van werken, alles in Zweden is hier juist als je maar iets zegt en durft nadenken. In België zou het je al lang uitgelegd worden hoe het exact werkt en is er slechts 1 juiste oplossing om zo min mogelijk u tijd te verspelen.
’s Avonds was er een erasmusparty in club Valand, een vrij normale club zoals je ze in België ook regelmatig terugvind. Een gewoon goed feesje!

Vrijdag:

Verkenning van de stad met Jelle om hem vervolgens mee te nemen naar dezelfde after-workparty van vorige keer in “respekt”. S’avonds was er een gangfeesje voorzien in…. Mijn gang.

Zaterdag:

Prachtige mooiweerdag waarop het noodzakelijke bezoek aan de eilanden werd gedaan. We zijn naar het meest zuidelijke eiland gegaan wat eigenlijk ook echt wel het mooiste is met prachtige uitzichten en een echt hemels bungalowparkgevoel. S’avonds was het tijd voor een FestU, dat is de algemene naam voor de grote studentenfuif die hier meer dan maandelijks wordt georganiseerd in de ingenieursgebouwen van chalmers. Het was echt een groots feest verspreid over diverse zalen met hun verschillende soort muziek, zelfs een zaal met een springkasteel en klimmuur was voorzien wat voor sommige zatte mensen niet gemakkelijk te beoefenen was.

Zondag:

Op zondag werd een bezoek aan het grootste meer van göteborg voorzien, een werkelijk schitterend meer met een wandelweg rondom van 7.5km om maar aan te tonen hoe groot het meer is! In dit meer kan je ook prachtige kanotochten maken. Jammer genoeg was het weer daarvoor niet meer zo ideaal. Het begint hier namelijk echt wel voelbaar te verkoelen. ’s Avonds was het terug groepswerktime.

Maandag:

‘smorgens: Presentatie gedaan zoals je hierboven al had gelezen.
Jelle vertrekt naar Stockholm en zal morgenavond terug arriveren om vervolgens woensdagochtend te vertrekken.

‘S avonds: men eerste Zweedse les met bijbehorende animatievideo’s voor kinderen uit het 1e leerjaar. Het Zweeds is zeker zeer goed leesbaar al zal het nog wel veel tijd in beslag nemen om mensen te gaan begrijpen laat staan om zelf een gesprek te voeren. De uitspraak is bijzonder moeilijk en voelt tevens regelmatig onnatuurlijk aan. Sommige Zweden kunnen dan ook wel heel grappig Engels praten.

Geen opmerkingen: