vrijdag 10 oktober 2008

Trip naar Kopenhagen

Vrijdagmorgen 26/09 7u15 stonden we paraat om richting bus te trekken die op zijn beurt gereed stond om richting Kopenhagen te rijden. Met “we” bedoel ik Fernando, Javier, Maria, Isa, Giulio, Siro en mezelf. Om het in nationaliteiten uit te drukken: 4 spanjaarden, een Italiaan, een Zwitser en een Belg.

De bus reed eerst door het zuidelijke zweden met interessante views om vervolgens de befaamde brug “Östersund” over het water over te steken en na 5u in Kopenhagen te arriveren. Daar aangekomen werd er eerst gezocht naar onze hostel die toch wel een behoorlijk eindje van het centrum bleek te liggen (20min wandelen). Ook de naam van de hostel “sleep in heaven” bleek achteraf niet direct een schot in de roos.

Gelukkig hadden we meer geluk met de prachtige stad waarin we vertoefden. Als echte toeristen wandelden we de eerste dag meteen de gehele rode toeristenroute op de map af met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Een stad met tal van prachtige pleinen met echt wel unieke fonteinen, een hoop parken en een heel aangenaam wandelpad langs oude vissersbootjes en een uniek uitzicht op het operagebouw. Na een geweldige karaokeavond in sam’s bar en heel wat geschifte deense ontmoetingen in de danmouse bar werd dag1 in denemarken afgesloten.

Dag 2 begon prachtig, een geweldige mooi-weerdag en heel warm.
Uiteraard werd op dag 2 ook het toeristisch icoon van Kopenhagen the Little Mermaid niet ontweken, en ik kan u vertellen het is echt klein :). Verder werd ook gekeken naar de wissel van wacht van het koninklijk paleis en werd er een bezoek gebracht aan het Carlsbergmuseum. De trots van Denemarken en toegegeven, het is geen slecht bier.
‘Savonds gingen we opnieuw richting de danmoose, de internationale bar bij uitstek.

Op dag 3 was er een bezoek gepland aan Christiania. Een plaats waar wij als brave studenten niks te zoeken hebben maar aangezien je het moeilijk kan geloven dat zoiets bestaat in Scandinavië moet je er toch eens geweest zijn net als de 500000 toeristen die er elk jaar passeren ;). Christiania is namelijk een buitenwijk van Kopenhagen, zeg maar een park net naast het stadscentrum dat in 1971 door de burgemeester is cadeau gegeven aan de hippiebevolking (een 1000-tal mensen) die daardoor geen belastingen meer moeten betalen.

Sindsdien is het een soort van toeristisch oord geworden waar mensen het fenomeen van Christiania komen bekijken maar vaak vooral om een drugsvoorraadje in te slaan. Want hippies staan nu eenmaal gelijk aan in dit geval marihuana en hasj. Je wandelt het park binnen, iedereen heet u welkom en er staan massa’s kraampjes die u vredesspullen proberen aan te smeren. Ondertussen zie je overal hippies op fietsen passeren die van bij de familie terug naar “huis” gaan. En niet te vergeten, op geregelde plaatsen staan de nodige drugskraampjes waar je u voorraad kan inslaan en tevens benuttigen zonder enige zorgen of dit wel legaal is of niet. De politie is dan ook niet bepaald te vinden in Christiania.
Om het thuisfront gerust te stellen kan ik jullie vertellen dat we na een kwartier daar rond gewandeld te hebben om dit crazy marginaal fenomeen vast te stellen we het park weer verlaten hebben zonder iets gekocht te hebben.

Na een geweldig geslaagde 3-daagse keerden we dan huiswaarts met de trein (zeg maar tgv). Jaja, huiswaarts zo voelde het. Het verlangen naar ons heerlijk bed in helmuts en de massa’s ruimte genietend van een kopje thee in de sofa na een heerlijke warme douche al wachtend op nieuw avontuur…

1 opmerking:

Anoniem zei

in plaats van daar dan iets te kopen,

Goe bezig, goe bezig